VOOROPLEIDING THEATER (16-24 jaar)

Altijd maximaal 12 studenten in een groep

Wil je naar de toneelschool? Heb je talent, ambitie en doorzettingsvermogen, dan is de Vooropleiding Theater bij ons geschikt voor je. Je ontwikkelt je op het gebied van emotionaliteit, concentratie, gevoeligheid, spelinzicht, vertrouwen, lef, intuïtie, verbeelding en transformatie. De acteerlessen zijn uitdagend en gericht op ontwikkeling. Alle jongeren maken enorme stappen. De Vooropleiding Theater geeft je de perfecte basis als je verder wilt komen met acteren en uiteindelijk auditie wilt doen voor de toneelschool of wilt deelnemen aan ons Toneelschool Traject.
Zie hiervoor Toneelschool Traject

Wij krijgen vaak de feedback van jongeren dat ze in de eerste lessen meer leren dan de jaren daarvoor. De Vooropleiding Theater sluit aan bij het curriculum van de HBO toneelscholen in Nederland. Dit zien we terug in de resultaten van het aantal studenten dat elk jaar wordt aangenomen op één van de HBO toneelscholen in Maastricht, Arnhem, Utrecht of Amsterdam.
Zie het menu toneelschool aangenomen studenten

Er zijn vier instapmomenten (begin september, eind oktober, begin januari, begin maart) in de Vooropleiding Theater. De eerstvolgende instap mogelijkheden is donderdag 2 november 2017 duur 7 weken (iedere donderdagavond) Tijdstip: 19.00 – 21.30 Kosten van het het lesblok: € 165,-

 

Vooropleiding Theater

We evalueren na elk lesblok samen met je en bespreken of het zinvol is of je verder gaat in volgend niveau lesblok. We hechten waarde aan eerlijke communicatie. De criteria die we hanteren bij onze evaluaties zijn uiteenlopend. Wel maken we altijd een zorgvuldige afweging. We kijken naar je aanwezige spelkwaliteiten (onder andere spelinzicht, concentratie, gevoeligheid, verbeelding, tekstbehandeling, transformatie en fysieke verbeelding), en naar je groeimogelijkheden. Ben je open? Ben je ambitieus? Heb je voldoende maturiteit? Heb je voldoende energie? Ben je gewaagd en inspirerend voor anderen?

We hebben verschillende vooropleiding groepen verdeeld over niveaus. Voor een aantal talenten is er de mogelijkheid om het intensieve Toneelschool Traject  te volgen. Deze lessen vinden overdag plaats, waarin er verschillende soorten disciplines worden behandeld. In het Toneelschool Traject ligt de focus meer op teksttoneel, performance theater, monologen, dialogen.

Als je serieuze interesse hebt in onze Vooropleiding Theater neem dan gerust contact met ons op.

 

Ben je talentvol dan helpen we je graag verder.
Wil je apart werken aan monologen en dialogen dan bieden we daarvoor mogelijkheden.

 

Lesstof

In de Vooropleiding Theater lesblokken focussen we op het volgende:

• Elementair spel • Dialogen
• Status • Improvisatie
• Focus • Overdracht
• Verbeelding • Camera acteren
• Groot spel • Gevoeligheid
• Personages • Speltechnieken
• Ruimte • Zeggingskracht
• Monologen

 

Vooropleiding Theater - Olivier Herter Nikki Kuis - Toneelacademie Maastricht en Arnhem

Acteren

Het verschil tussen vrijblijvend een zin uitspreken en zorgen dat je betekenis in die zin legt zodat het publiek gegrepen wordt door wat je zegt zonder te horen dat je bewust betekenis aanbrengt, kun je leren. Ook het verschil tussen willekeurig door een ruimte bewegen en bewust gebruik maken van de ruimte zodat je communiceert conform het personage, de situatie of het stuk, kun je leren. Dit leren vergt ambitie, lef en doorzettingsvermogen.

Bij Vooropleiding Theater Nederland verwijzen we vaak naar ‘in het moment zijn’. Hiermee bedoelen we dat je in staat bent de instrumenten die je aangereikt hebt gekregen, zodanig kunt inzetten dat je betekenis legt in je bewegingen, je houding en je tekst, terwijl het geheel tegelijkertijd ter plekke ontstaat. In onze lessen reiken we je die instrumenten aan. Welke speltechnieken zijn er? Hoe communiceer je, hoe zorg je voor overdracht? Hoe bouw je zeggingskracht op die hiervoor nodig is?

Acteren is niet per definitie een intellectuele bezigheid.

De ingang tot het acteren die we je bieden bij Vooropleiding Theater Nederland, is dat je ervaart wat het is om te spelen. We houden een hoog tempo aan in onze lessen, ze zijn zeer intensief. Je bent continu bezig op de vloer. In plaats van te overleggen, te discussiëren, te reflecteren of veel tekst te lezen, concentreren we ons op de uitvoerende aspecten van het acteren. (Tijdens het Toneelschool Traject komt tekstanalyse overigens wel veelvuldig aan bod). We spreken je spelersmentaliteit aan en laten je veel uitvoeren, ongeremd door intellectuele beschouwingen.

Kennis, en ook je kunstenaarschap, de artistieke route die je bewandelt – als je daarvoor kiest – komen wat ons betreft later, op de toneelschool, meer tot ontwikkeling. Om te beginnen vinden wij het belangrijk dat je vooral ervaart wat het betekent om ‘goed’ te acteren. Je vergaart kennis door middel van de ervaring. Bovendien is intellectuele kennis niet altijd noodzakelijk om een rol te spelen. Je kunt allerlei boeken doornemen over methodes maar daar heb je weinig aan als je de technieken niet daadwerkelijk uitvoert.

Spellessen

Bij Vooropleiding Theater Nederland staan de spellessen dan ook centraal. We maken geen producties en focussen niet op hoe je je als maker wil ontwikkelen. De lessen staan altijd in het teken van je ontplooiing als speler. De spellessen stellen je op eenvoudige manier in staat om ‘in het moment’ te zijn. Zonder het uitgangspunt van een voorstelling te moeten neerzetten, rekening te moeten houden met een groter geheel, ben je vrij om je te concentreren op de lessen zelf, om maximaal te ontdekken wat voor jou werkt en wat niet.

De grens ligt altijd verder dan je zelf denkt.

Om inspiratie te vinden en te geven, is het noodzakelijk dat je uit je comfortzone treedt. Je moet bereid zijn een onveilig gebied op te zoeken, jezelf bloot te geven. Dat kan eng zijn. Maar je komt hier niet onderuit als je jezelf wil ontwikkelen. Je zult ontdekken dat het zetten van deze stap vrijheid geeft en ongenadig goed spel kan opleveren. We zijn er niet om je persoonlijke problemen op te lossen, wel om je uit te dagen jezelf te ontplooien, je grenzen te leren kennen en inzicht te krijgen in jezelf.

Je hoeft niet naar de toneelschool te willen maar de ambitie om door te willen stromen naar het HBO kunstonderwijs heeft bij ons de voorkeur om de Vooropleiding Theater lessen te volgen. Je dient verder de ambitie te hebben om jezelf te willen ontwikkelen. Je kunt één blok volgen, een aantal blokken of zelfs een aantal jaar lang lessen volgen. Je kunt onze lessen gebruiken om te werken aan je presentatie, je aanwezigheid, je bewustzijn, om jezelf beter te leren kennen of om inspiratie op te doen. Je kunt ook bij ons tot het inzicht komen dat acteren niets voor je is. Dat is helemaal geen slechte ontdekking.

Realiseer je wel dat de lat hoog ligt. We gaan uit van een professioneel niveau. Al heb je misschien niet de wens om naar de toneelschool te gaan, we vragen wel dat je gemotiveerd bent om ergens echt verder in te komen. Je moet sterk in je schoenen staan om de lessen, waarin je jezelf tegenkomt, te ondergaan. Wat je hiervoor nodig hebt, is zoals gezegd ambitie, durf en doorzettingsvermogen.

Roos Ponsioen - Toneelschool Arnhem

Tien jaar ervaring als vooropleiding theater

Wil je een vooropleiding voor het theater volgen, bijvoorbeeld om je naderhand te kunnen specialiseren in kleinkunst? Vooropleiding Theater Nederland is de ‘hofleverancier’ van de verschillende HBO-toneelscholen in Nederland. Geen andere vooropleiding levert zoveel studenten af die worden aangenomen.

We hebben meer dan 10 jaar ervaring als vooropleiding voor het theater en werken met professionele acteurs en regisseurs en docenten verbonden aan de HBO-toneelscholen in Nederland. Op die manier creëeren we een vooropleiding op hoog niveau, waarin we je helpen het beste uit jezelf naar boven te halen.

Theatervooropleiding op hoog niveau

We hanteren bewust een hoog niveau, waardoor we ons een professionele vooropleiding voor de acteursopleidingen in Amsterdam, Maastricht, Utrecht en Arnhem noemen. De vooropleiding voor het theater vraagt veel van onze studenten tussen de 16 en 24 jaar. Het is een intensieve theatervooropleiding in Amsterdam, waarmee je jezelf ontwikkelt en wordt voorbereid op de audities van de verschillende toneelscholen.
“Het is intensief werken tijdens de vooropleiding voor het theater. Ik had me echter geen betere uitdaging kunnen wensen ter voorbereiding op mijn specialisatie voor de toneelschool. Tijdens de vooropleiding kwam ik mezelf enorm tegen.”
Heb je ambities als acteur of actrice en zoek je naar de meest uitgebreide vooropleiding voor het theater in Amsterdam? Dan ben je bij Vooropleiding Theater Nederland aan het juiste adres.

Grenzen verleggen 

We bieden je de meest uitgebreide vooropleiding voor het theater en toneel in de meer brede zin van het woord. Droom je van een specialisatie in kleinkunst of wil je juist de kant van performance op? Van acteren op het toneel, in series tot aan in een film: we helpen je de juiste basis te leggen om je te ontwikkelen en zodoende verder te helpen om aangenomen te worden bij een van de toneelscholen.

Met onze vooropleiding theater ontwikkel je de juiste vaardigheden om tijdens de toneelopleiding te werken aan je kwaliteiten als acteur of actrice. Je krijgt lessen van professionele acteurs, waarmee je je grenzen gaat verleggen.

Vooropleiding theater in Amsterdam

Je inschrijven voor onze vooropleiding voor het theater in Amsterdam? Het vergroot je kans om aangenomen te worden op een van de HBO-toneelscholen. Jaarlijks melden tal van auditanten zich aan, waarvan slechts een deel wordt aangenomen. We gaan op basis van spelplezier en ontwikkeling met je aan de slag, waarbij we zorgen voor uitdagende lessen die je voorbereiden op prestaties op hoog niveau. Veel van onze studenten stromen door naar de toneelscholen in Amsterdam, Arnhem, Utrecht en Maastricht.

Je inschrijven voor vooropleiding voor het theater? Neem contact met ons op, ook voor meer informatie over de inhoud.

Tara Hetharia - Toneelacademie Maastricht

Visie

Leren acteren is er in de eerste plaats op gericht om als acteur je verbeelding in gang te zetten, en in de tweede plaats moet die verbeelding tot overdracht leiden zodat ze ook bij anderen voelbaar wordt.

Niet zozeer het vastgestelde lesprogramma, maar juist de ontmoeting tussen student en docent vinden wij belangrijk. Vandaar dat alle docenten bij ons professionele acteurs zijn of als actieve docenten verbonden zijn aan één van de HBO toneelscholen. Inspiratie en uitwisseling staan hierbij centraal.

 

Je hebt enorm veel nodig om iets eenvoudigs neer te zetten.

Wat leer je eigenlijk als je leert acteren? Als een acteur een zin uitspreekt, klinkt dat wellicht heel gewoon. In werkelijkheid put zij uit de concentratie en techniek die zij zich door jaren oefenen eigen heeft gemaakt om de zin geloofwaardig te doen klinken. Het publiek of de kijker is zich niet bewust van die ‘achterkant’ van het spelen. Het publiek en de kijker hoeven dat ook niet te zijn maar als je zelf begint met acteren, vang je een bewustwordingsproces aan van die achterkant.